Verkoop je vacature: 3 invalshoeken voor reflectie

knipsel5
0

Verkoop je vacature: 3 invalshoeken voor reflectie

 

Bedrijven werken met vacatureteksten die vaak jarenlang meegaan. Het is voor de hand liggend om de vorige werving nog een keer volgens hetzelfde stramien, in de huisstijl van de organisatie, als een vertrouwd recept, van start tot finish te volgen. Over de vorige collega waren we toch ook heel tevreden?

Toch mist een organisatie op dat moment het momentum om eens kritisch stil te staan en te reflecteren. Wat is eigenlijk de missie van deze positie?

Waar ga ik mijn nieuwe collega op beoordelen? Volgens welke kernwaarden wil ik dat hij of zij haar werkwijze inricht en zijn of haar beslissingen neemt. Zoek ik iemand die gaat vernieuwen? Iemand die verbinding brengt? Iemand die resultaten neerzet? Of een kandidaat die volgens hetzelfde patroon van het team werkt. En hoe ziet die werkwijze er dan uit?

Om te komen tot een goed profiel is het momentum van het uitzetten van een werving ideaal om de volgende vragen met elkaar te beantwoorden.

  • Wat is de missie van deze positie?
  • Wat zijn de objectief meetbare doelen die deze persoon bereiken moet? SMART
  • Welk dagelijks takenpakket hoort daar bij?
  • Aan wie rapporteert deze positie en wie aan hem en hoe liggen functionele samenwerkingslijnen?
  • Welke sociale en communicatieve competenties zijn nodig?

Bij het werven van kandidaten hoort het verkopen van de functie aan de buitenwereld.

Een baan moet je aantrekkelijk maken zodat iemand bereid is grote veranderingen aan te gaan en een risico te nemen om het vertrouwde te verlaten. Minimaal wil je als kandidaat dan weten:

  • Welke middelen en bevoegdheden krijg ik?
  • Welke carrièremogelijkheden liggen er voor mij in het verschiet?
  • Hoe kan ik me ontwikkelen?
  • Hoe is de sfeer in het team?

Om te kijken of er vervolgens een match te maken is het nog niet genoeg om antwoorden te hebben. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van welk antwoord bij welke vraag hoort.

AB Executive Search vindt analyse belangrijk

 

Persoonlijkheid                    :                Cultuur

Ambities                                :                Output

Talenten                                :                Succession Planning

 

Over het omschrijven en onderzoeken van de persoonlijkheid van een kandidaat, komt AB Executive Search graag eens met u praten. Het analyseren van uw team cultuur en de passendheid van iemands karakter valt heel veel interessants te zeggen.

Zo zal het u ook niet verbazen dat de output die een collega wordt geleverd, in termen van resultaat, snelheid, accuratesse en vernieuwing, gepaard gaat met zijn of haar individuele talenten. Mocht u interesse hebben in een voorspellend onderzoek hiernaar, dan bent u bij AB Executive Search aan het juiste adres. Voor een Talentenanalyse van zittend talent of als screening tijdens de werving & selectieprocedure.

Tot slot is het behouden van talent een uitdaging voor iedere organisatie. Of iemand kort, gemiddeld lang, of voor meerdere loopbaanstappen verbonden blijft aan uw organisatie, heeft alles te maken met een heldere omschrijving van noodzakelijk talent gerelateerd aan carrière stappen. Doorgroeien gaat immers niet vanzelf, daar is richting en doel voor nodig. En duidelijke kaders. Ab Executive Search denkt graag met u mee.