Aanleg, motivatie en je potentieel

0

Een baan kiezen die bij je past

Het lijkt zo simpel nu overal vacatures zijn. Werken in een omgeving waar je doet waar je blij van wordt. En waarbij je wordt geholpen met dingen waar je energie van weglekt. Houd jij van lijstjes maken en punt voor punt zaken afmaken? Dikke kans dat je organisatorisch sterk bent. Een rommelige omgeving past dan minder goed bij je (tenzij je omgeving je waardeert om je structurerende kwaliteiten). Ben jij meer iemand die competitief is en van nieuwe dingen houdt? Fijn als je dan een vernieuwende rol hebt, een plek waar je af en toe buiten kunt spelen. 

Hoe kies je je nieuwe werkgever? 

Toch is het niet zo simpel. Als advocaat bijvoorbeeld, heb je namelijk een beroep waarvan je denkt dat het overal op dezelfde manier wordt ingevuld. Niets is minder waar. Juridisch advies geven is in het ene kantoor een andere zaak dan in het andere. Hierbij kun je denken aan: hoeveel verantwoordelijkheid draag ik zelf? Wat mag ik beslissen? Hoeveel mogelijkheid is er om te sparren met collega’s? Kun je je specialiseren? Hoe is de werksfeer onderling?  

Met welke aandacht en timing kun je stappen zetten in je talentontwikkeling?

Een andere vraag is welke van je talenten je het beste kunt ontwikkelen. Welke aanleg heb je? Ben jij degene die straks een team aanstuurt, of ben je meer van de commercie en ga je graag de boer op naar klanten? Is het trekken van projecten echt jouw ding of ben je meer een onderzoeker die graag de diepte induikt?  Wat houdt je tegen? Loop je leeg op details en zoek je meer sociale energie? Of wil je dat allemaal en hoe doe je dat dan? 

Zelfkennis is de basis voor succes

Deze en allerlei andere vragen kun je beantwoorden als je jezelf beter leert kennen. Zelfkennis en je eigen sterke en zwakke kanten onder ogen zien, geeft een goede basis voor de persoonlijke keuzes voor je toekomst. 

Dit kan met TMA (Talent Motivatie Analyse). TMA geeft inzicht in: 

  • Waar ben ik voor gemaakt
  • Wat drijft me
  • Wat heb ik nodig 
  • Hoe kan ik me ontwikkelen op een manier die me energie geeft
  • Welke werkomgeving past bij mij
  • Hoe communiceer ik effectief met anderen

Als je met deze vragen geholpen wilt worden, neem dan contact op met Alette Boddendijk van AB Executive Search. info@ab-executiveseach.com. Een online vragenlijst en één coaching sessie draagt al bij aan jouw keuzes.